Glossari

A

Abús d’una situació de vulnerabilitat: És aprofitar o prendre avantatge de situacions d’addició a qualsevol substància, malaltia, embaràs, ingrés o permanència migratòria irregular, precarietat en la supervivència social, discapacitat física o psíquica, invalidesa, infantesa i adolescència, per a la seva submissió amb fins de tràfic d’éssers humans o tràfic il·lícit de persones, i delictes connexos.

Amenaça: És la coacció que s’exerceix cap a la víctima mitjançant la violència o restricció física o psicològica, perquè no presenti denúncia davant les autoritats competents, per por a una pèrdua de treball, no pagament de salaris, sanció econòmica per deutes, intimidació a la família o altres.

Apàtrida: És aquella persona que careix de nacionalitat de manera que no és considerada ciutadana per cap Estat.

C

Centre d’Internament d’Estrangers (CIE): Són aquelles instal·lacions públiques de caràcter no penitenciari en les quals es retenen les persones estrangeres en situació iregular pendents de ser expulsades, durant un període màxim de 60 dies. A Barcelona hi ha un CIE a la Zona Franca.

E

Explotació: És l’obtenció de beneficis econòmics o d’una altra naturalesa a través de la participació forçada d’una altra persona a: actes de prostitució, explotació sexual i / o laboral, pitjors formes de treball infantil, formes de servitud per deutes i altres, treball forçós, venda i extracció il·lícita de fluids, teixits, cèl·lules o altres òrgans de l’ésser humà.

I

Immigrant: Persona que es desplaça de manera voluntària d’un país a un altre del qual no n’és nacional amb intenció de quedar-s’hi normalment un període llarg de temps. Aquesta migració està motivada per diferents motius.

M

Matrimoni servil: És l’explotació laboral i/o sexual d’un membre de la parella i implica situacions d’esclavitud, aïllament, control i violència física, sexual i reproductiva.

Mendicitat forçada: Consisteix a forçar un nen, nena, adolescent o persona adulta a demanar diners o altres beneficis al carrer o qualsevol altre lloc públic o privat, a favor d’un tercer.

Mutilació genital femenina (MGF): Comprèn tots els procediments que, de manera intencional i per motius no mèdics, alteren o lesionen els òrgans genitals femenins. El 6 de febrer se celebra el Dia Internacional de Tolerància 0 amb la mutilació genital femenina.

P

Polissó: Persona que, de manera clandestina, embarca en un mitjà de transport, sigui aquest de mercaderies o de persones.

R

Refugiat: D’acord amb la Convenció de Ginebra sobre l’Estatut dels Refugiats, un refugiat és una persona que a causa de fundats temors de ser perseguida per motius de raça, religió, nacionalitat, pertinença a un determinat grup social, opinions polítiques, es trobi fora del país de la seva nacionalitat i no pugui o, a causa d’aquests temors, no vulgui acollir-se a la protecció del seu país, o que no tenint nacionalitat i trobant-se, a conseqüència de tals esdeveniments fora del país on abans tingués la seva residència habitual, no pugui o, a causa d’aquests temors no vulgui tornar a ell.

S

Servitud: És un estat de dependència o submissió de la voluntat en el qual el victimari indueix o obliga a la víctima a realitzar actes, treballs o serveis amb fins diversos, mitjançant engany, amenaces, coacció o altres formes de violència.

Sol·licitant d’asil: Persona que afirma ser refugiada i està a l’espera que sigui reconeguda com a tal.

T

Tràfic d’éssers humans o tràfic de persones: Segons el Consell d’Europa, és la captació, el transport, el trasllat, l’allotjament o l’acollida de persones mitjançant amenaces de recórrer a la força, recurs a la força o qualsevol altra forma d’obligació, mitjançant el rapte, el frau, l’engany, l’abús d’autoritat o d’una situació de vulnerabilitat o mitjançant l’oferta o l’acceptació de pagaments o avantatges per obtenir el consentiment d’una persona que tingui autoritat sobre altres fins d’explotació. L’explotació inclourà, com a mínim, l’explotació de la prostitució aliena o bé altres formes d’explotació sexual, el treball o els serveis forçats, l’esclavitud o pràctiques similars a l’esclavitud, la servitud o l’extracció d’òrgans.

Tràfic il·lícit de migrants: Segons el Protocol contra el tràfic il·lícit de migrants per terra, mar i aire, és la ‘facilitació de l’entrada il·legal d’una persona en un Estat del qual aquesta persona no sigui nacional o resident permanent per tal d’obtenir directament o indirectament, un benefici financer o un altre benefici d’ordre material’.

Treball forçat: És qualsevol tasca o servei exercit per una persona, sota l’amenaça o coacció, amb o sense el consentiment de la persona. El fet d’atorgar salaris o altres compensacions no vol dir necessàriament que el treball no sigui forçat o obligat.

Turisme sexual: És la utilització de persones per oferir-les en serveis sexuals relacionats amb: paquets turístics, culturals o naturals, promocionats a través de missatges i imatges de caràcter eròtic difosos per qualsevol mitjà de telecomunicació, tecnologia de informació i mitjans de comunicació.

 V

Víctima: Segons Nacions Unides, s’entendrà per víctimes les persones que, individualment o col·lectivament hagin patit danys, inclosos lesions físiques o mentals, patiment emocional, pèrdua financera o menyscabament substancial dels seus drets fonamentals com a conseqüència d’accions o omissions que violin la legislació penal vigent als Estats Membres inclosa l’abús de poder.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: