De víctimes a victimàries

arEl passat 4 de maig, a ‘El Programa de Ana Rosa’ (Telecinco) es va emetre un reportatge titllat pel propi espai com a peça de periodisme d’investigació (‘AR investigación’): ‘La prostitución agresiva de La Rambla: prostitutas que acosan y roban a clientes y turistas’. Des de SICAR cat, com a entitat especialitzada en atenció integral a víctimes de tràfic d’éssers humans, considerem oportú fer algunes observacions respecte al contingut.

Per una banda, ens crida l’atenció que hagi estat precisament aquest programa el responsable d’aquest reportatge. Cal tenir en compte que, Ana Rosa Quintana, presentadora del programa, és padrina de la campanya de sensibilització de Policia Nacional #DoyLaCara #ContraLaTrataNoHayTrata, un projecte de sensibilització del Plan policial de lucha contra la trata , que ha comptat amb el suport de Mediaset, grup al qual pertany la cadena Telecinco. No obstant, després de veure el reportatge del passat dia 4, les que fins fa poc eren vistes com a víctimes pel mateix programa s’han convertit en victimàries.

Afirmacions com ‘Las nuevas prostitutas no practican sexo (10’’) o ‘La escasez del trabajo lleva al colectivo a asaltar personas en plena calle’ (1:06’) són algunes de les frases poc rigoroses d’aquest reportatge mancat de fonts especialitzades (cossos de seguretat, entitats especialitzades), i que a més vulnera criteris Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya:

  • Criteri 1: Informar de manera acurada i precisa
  • Criteri 6: Conciliar els drets individuals amb el dret al públic a saber
  • Criteri 9: Respectar el dret a la privacitat
  • Criteri 10: Salvaguardar la presumpció d’innocència
  • Criteri 12: Salvaguardar la dignitat de les persones i la seva integritat física i moral

D’altra banda, el tràfic d’éssers humans és un delicte tipificat al Codi Penal (Art. 177 bis reformat per L.O. 1/2015 de 30 de març), que inclou diferents formes d’explotació, com l’explotació per a la comissió de delictes. El periodista s’ha plantejat aquesta possibilitat?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: